Please installFlashFox - Flash Browser in order to view content on your Android based mobile device.

Az „Öreg-Túr rehabilitációja II. ütem” (EEA C3-9) című pályázat az EGT Finanszírozási Mechanizmus keretein belül az Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz programban, izlandi, lichtensteini és norvégiai támogatásból került megvalósításra.  
A projekt szorosan kapcsolódik az I. ütemben a Túr alsó szakaszán megvalósult fejlesztésekhez. Az Öreg-Túr több mint 1 km-es szakaszának kotrásán kívül, új vízszintszabályozó zsilip, fenék gát, és vízszint mérő állomások épültek, felújításra került egy vízszint szabályozó zsilip, valamint vízszint érzékelő szondák beépítése történt a Petőfi és a Kövessy Győző zsilipekhez.
A zárórendezvényre 2016. április 27-én került sor, melynek a nyitókonferenciához hasonlóan a Nagyari Luby kastély adott otthont. Az eseményt Bodnár Gáspár igazgató úr nyitotta meg, hangsúlyozva a pályázat vízgazdálkodási jelentőségét. A köszöntő után Dr. Erdélyi Zoltán, a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) ügyvezető igazgató-helyettese köszöntötte a rendezvényen megjelenteket, beszélt a több mint 20 országot összefogó tevékenységükről, és kiemelte a projekt környezetvédelmi céljait. Beszédében kitért a 2013. évi Dunai árvíz eseményeire, mely a Szentendrén található központjukat is veszélyeztette. A köszöntők után előadások következtek. Elsőként Iványi Zsuzsanna a Regionális Környezetvédelmi Központ programigazgatója tartotta meg előadását „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz program eredményei” címmel, mely segítségével betekintést kaptunk a programban megvalósult pályázatokról. Az Öreg-Túr rehabilitációjának ökológiai tapasztalatairól a Debreceni Egyetem tanszékvezetője, Dr. Nagy Sándor Alex egyetemi docens tartott beszámolót. Ezt követően Gacsályi József területi felügyelő képes bemutatóját tekinthettük meg a pályázat megvalósulásáról, Gulyás János szakaszmérnökség vezető-helyettes pedig a jövőbeli fejlesztési célokat foglalta össze az Öreg-Túr mentén.
Az előadásokat állófogadás és kötetlen beszélgetés zárta.
 
 
Mátészalka, 2016. május 9.
                                                 Pályi-Kosztya Erika
                                                      ügyintéző