Please installFlashFox - Flash Browser in order to view content on your Android based mobile device.

„A víz megtakarításra irányuló minta projektek “ témakör a támogatott projekteknek olyan tervezésekre/megvalósításra kell irányulniuk, amelyek képesek kezelni a növekvő vízhiányt egy adott térségben.
Pontosabban, a cél a vízben gazdag időszakok vízének minél nagyobb mértékű megtartása, a vízelfolyás mértékének csökkentése. A támogatott projektek tartalmazzanak vízvisszatartó és vízmegtartó elemeket. Ezen problémák részleges kezelésére nyújt megoldást a 2012. évben befejeződő Öreg-Túr rehabilitáció 2010. I. üteme. A rehabilitáció kidolgozását szükségessé tette a Túr folyó vízgyűjtőjének adottságai, melyeknek hatására szélsőségesen oszlik meg a Túr folyó átlagos vízhozama. A nyári vízhiányos időszakban a rendszer nem képes kielégíteni az Öreg-Túr vízháztatásának javítására, valamint a Túr folyó torkolati bukógátjával kapcsolatban egyidejűleg felmerülő öntözési, illetve ökológiai igényeket.
A rehabilitáció I. ütemében jelentős sikereket értünk el az Öreg- Túr alsó szakaszának (Olcsvaapáti és Kömörő között) vízszintemelésében, valamint megkezdődtek az Öreg- Túr mentén lévő holtmedrek ökológiai vízpótlásának a kialakítása (Bákaszeg). A megvalósult fejlesztések hatásai azonban nem érződnek az Öreg- Túr felső szakaszán (Túristvándi, Kölcse, Sonkád térségében). Jelen projekt keretében, az Öreg- Túr 2010. I. ütem című projekthez szervesen kapcsolódva, azt tovább fejlesztve történne beavatkozás leginkább az Öreg- Túr felső szakaszán. Ezáltal az Öreg- Túr vízrendszer több mint 70 km-es, teljes szakaszán lehetőség nyílna a vízszintek emelésére, valamint megoldódna a Kölcsei Túr-Ág vízpótlása is, ezáltal csökkenne a vízbőség, illetve vízhiány miatt kialakuló szélsőséges helyzetekből adódó kártételek.
Konkrét célok:
- Érintett lakosság, akiknek a projekt megvalósulásával javul a megélhetési körülménye
- Megtakarított/visszatartott víz mennyiségének növelése
- Terület kiterjedésének növelése, amelyen a vízvisszatartó kapacitás nagyobb lett
- Terület kiterjedésének növelése, amelyen a belvíz kezelése sikeresen megoldott a a projekt hatására
Terület kiterjedésének növelése, amelyen az öntözési kapacitás növekedett a projekt hatására